woensdag 19 februari 2014

Engels nieuws op uw niveau

Hoe volg je het nieuws in de Engelse taal als je kennis van het Engels beperkt is? Hieronder volgen een paar tips.

News in Levels
News in Levels
News in Levels is een makkelijke en goed overzichtelijke website met allerhande nieuwsclips. Ieder item wordt op verschillende niveau's getoond. Nuttig ook dat leesteksten gecombineerd worden met geluidsopnames en video's. Gratis abonneren is niet verplicht, maar wel handig als je regelmatig eraan herinnerd wilt worden om even iets met je Engels te doen. Het zou wel leuker geweest zijn als er een keurig rijtje met woorden onderaan elk artikel stond - de opsomming is hier een beetje summier. Desondanks toch een aanrader.

BBC Learning English
Nog een mogelijkheid is BBC Learning English: deze teksten en clips worden aangevuld met woordenlijsten en zelfs quizzen. Een klein foefje om te onthouden: gebruik niet het zoekvak op de site zelf om bijvoorbeeld iets over aardbevingen te zoeken - het resultaat is dan een lijst van nieuwsitems van de hele BBC website. De oplossing voor dit probleem: gebruik het Google zoekvenster om gericht te gaan zoeken. Google bijvoorbeeld op BBC Learning English earthquakes. Dan krijg je namelijk wel een lijst van Learning English artikeltjes over aardbevingen (zie afbeelding). Het nadeel van BBC Learning English is dat het wat lastiger is om een specifiek niveau te selecteren.



Dutch News.nl
Dutch News.nl
Als laatste noem ik nog de mogelijkheid om het Nederlandse nieuws in de Engelse taal te volgen. Dutch News.nl is in principe een website voor Britse expats die in Nederland wonen. Hoewel er qua niveau geen enkele rekening gehouden wordt met anderstaligen, valt het in de praktijk nog wel mee om dit te kunnen volgen. De onderwerpen zijn namelijk al bekend van ons eigen journaal en van onze eigen kranten. Met andere woorden: onze voorkennis en de herkenbare context van het verhaal helpen ons dan een eind op weg.