woensdag 5 februari 2014

Hoe klinkt mijn Engelse uitspraak?

Prachtige Engelse uitspraak
Wat klinkt dat mooi, he? Zo'n BBC nieuwslezer die in prachtig Brits Engels voorleest over een bezoek van Queen Elizabeth aan een ander land. Of luister eens naar het Britse parlement: er staan talloze filmpjes op YouTube, van serieuze debatten tot grappige momenten. Ook al versta je lang niet alles, alleen al die accenten en de sfeer zijn fascinerend.

Uitspraakoefeningen tijdens de cursussen
Een vast onderdeel van onze cursussen bestaat uit het oefenen van deze mooie Britse uitspraak. Dat kan best lastig zijn, want de Nederlandse taal kent een aantal eigenaardigheden waar wij ons vaak niet van bewust zijn. Neem nu de Nederlandse woordjes 'bed', 'hand' en 'veld'. Wij spreken de 'd' aan het eind altijd als een 't' uit: 'bet', 'hant' en 'velt'. In het Engels wordt dit echter altijd als een zachte, duidelijk hoorbare 'd' uitgesproken: 'bed', 'hand', 'field'. Luister: soundclip 1

Vocaroo: handig programmaatje
Dit is een linkje op vocaroo.com. Dat is een handig online programmaatje waarmee je je eigen stem kunt opnemen, afspelen, opslaan en mailen. Leuk om iemand 'happy birthday' te wensen via een gesproken email, maar ook heel nuttig voor het oefenen van je eigen uitspraak. Even een tekst voorlezen en opnemen en voor jezelf afspelen.

Probeer de volgende tekst eens:

I teach my daughter to always make her bed before she goes to school. 
But I don't mind making her sandwiches for her. 
.
En luister daarna naar deze opname: soundclip 2.

Uitspraaktips
Niet tevreden? Misschien kan één van onze cursussen u verder helpen! Er zijn talloze uitspraaktips en oefeningen die we tijdens de cursussen uitproberen. Zo leren onze cursisten om hun Nederlandse uitspraak geleidelijk aan te passen, totdat ze duidelijk Brits beginnen te klinken.