zondag 11 mei 2014

Moederdag: Mother's Day of Mothering Sunday?

Moederdag over de hele wereld
Moederdag is een wereldwijd fenomeen: van Egypte tot Engeland, van Andorra tot Amerika, ieder land kent moederdag wel. Toch zijn er wel verschillen, afhankelijk van de godsdienst of overtuiging van het desbetreffende land en de geschiedenis ervan. Op Wikipedia staat een lijst van alle verschillende data, van januari in Myanmar tot eind mei in Nicaragua en december in Indonesie. Als je het als moeder een beetje goed uitkient, zou je dus het hele jaar door in het zonnetje gezet kunnen worden!

Mothering Sunday
In Amerika wordt Mother's Day op dezelfde dag als in Nederland gevierd: op de tweede zondag in mei, dus dat is vandaag, 11 Mei 2014.  Moederdag wordt in Engeland tegenwoordig steeds vaker Mother's Day genoemd, maar het heette eigenlijk officieel Mothering Sunday. Deze werd ruim een maand geleden al gevierd, en wel op 30 maart 2014. Oorspronkelijk was Mothering Sunday de dag waarop dienstmeisjes een dagje vrij hadden om samen met hun moeders naar hun eigen moederkerk te gaan om daar, jawel, Maria te aanbidden. Vandaar de zondag.

Moederdag in Engeland: Simnel Cake
Engelse Moederdagtradities
Het zou Engeland niet zijn als daar ook een traditie aan gebonden was: het eten van een heerlijk stuk simnel cake, een taart die versierd is met elf marsepeinen bolletjes, een verwijzing naar elf discipelen (minus Judas). Lees hier een kort stukje op de website van de BBC over de oorsprong. En hier, op YouTube, ziet u een kort filmpje over hoe u zelf zo'n prachtige Engelse taart kunt bakken. Zet er dan een geurige pot English tea bij voor een heerlijke high tea, en: enjoy!