maandag 22 september 2014

Welke cursus is geschikt voor mij?

Voordat u ingedeeld kunt worden bij een cursus is het handig om uw huidige niveau te weten. Het Europees Referentiekader is hiervoor een goede meetlat: zowel scholen als taleninstituten maken hier gebruik van.

ERK zelftest: "Ik kan" statements niet altijd betrouwbaar
Op de website van het ERK kan iedereen deze zelftest doen, maar deze geeft niet altijd een goed beeld omdat je je vaardigheden zelf moet inschatten aan de hand van "ik kan" statements. De ene persoon schat zichzelf hoger in dan realistisch is, terwijl de andere juist twijfelt aan zijn of haar Engelse taalvaardigheden. Ik heb hierdoor al meerdere malen een cursist naar een ander niveau moeten overplaatsen!

Fairway Instaptoets: wat betekent de score?
Op de website van Fairway staat een betere test. Ik vind deze betrouwbaarder dan de zelftoetsing van het ERK, hoewel de spreekvaardigheid het beste in een gesprek getoetst kan worden. Deze toets moet gedowload en afgedrukt moet worden, zodat je op de ouderwetse manier met pen en papier aan de slag moet. De score bestaat uit het aantal goede antwoorden, maar daarmee zie je alleen welk Fairway boek je moet aanschaffen. Het behaalde ERK niveau staat er niet bij.

Daarom is hieronder een overzicht van de scores van de Fairway Instaptoets. Klik op het behaalde niveau om te zien wat dit precies inhoudt. En klik daarna hier om te zien welke cursussen er op dit moment beschikbaar zijn. Let op: het is niet gezegd dat Fairway cursusboeken ook daadwerkelijk in de conversatiecursussen gebruikt worden; de keuze van het lesmateriaal kan afhankelijk zijn van verschillende factoren.

Meer weten over deze ERK niveaus? Klik hier om deze in detail te bekijken.



Score:
 

ERK Niveau:

Cursus:

1 – 10 punten



Beginners

11 – 20 punten



Beginners

21 – 30 punten



Intermediate

31 – 40 punten



Intermediate

41 – 50 punten



Gevorderd

51 – 60 punten



Gevorderd